Kontrolu plaćanja poreza i doprinosa preuzimaju poslovne banke

20.04.2012

Poreska uprava Srbije oglasila je da će 01.07.2012 početi prelazni period za sprovođenje odredbe Zakona o poreskom postupku i administraciji po kojoj poslovne banke preuzimaju obavezu da prate uplatu poreza i doprinosa na zarade. Naglašeno je i da bi tek do kraja 2012. godine ovakav sistem naplate mogao da u potpunosti zaživi.

 

Napravljen je plan po kojem će sistem praćenja uplate poreza i doprinosa biti uveden u nekoliko faza. Prva od tih faza započinje 01.07.2012. godine U toj fazi, treba da profunkcioniše sistem razmene dokumentacije koji podrazumeva izmenu mnogih propisa i integraciju bankarskog i poreskog sistema. Ako se do početka 2013. godine uspostavi taj sistem onda će Poreska uprava u saradnji sa poslovnim bankama moći u potpunosti da primeni sve što je dato kao odredba zakona.

 

Prema originalnoj zamisli izmena ovog zakona, cilj je da se ta odredba sprovede a da ne ugrozi bilo čije poslovanje, a naročito ne poslovanje banaka. Sa druge strane, reakcije iz redova poslovnih banaka uveravaju nas da postoje prilično velike nesuglasnice u načinu na koji bi se ova odredba mogla sprovesti.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.