Ušteda firme na elektronskim fakturama 500.000 godišnje

28.05.2013

Firme u Srbiji odnedavno mogu da plaćaju račune putem elektronskih faktura, čime se, tvrde stručnjaci, ubrzava i olakšava poslovanje s inostranstvom. Za prosečno srpsko preduzeće, prelazak na onlajn plaćanje značio bi i godišnju uštedu od oko pola miliona dinara.

 

Izdavanje faktura je za firme 11. najskuplja administrativna procedura. Ako bi prosečno preduzeće prešlo na elektronsko plaćanje faktura, računica pokazuje da bi ušteda mogla da iznosi i oko pola miliona dinara godišnje - tvrdi Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

 

Ona tvrdi da bi se te uštede merile u milijardama dinara, kada bi firme za većinu poslova koji uključuju razmenu dokumenata na papiru prešli na elektronsku razmenu.

 

- Međutim, za to je potrebna edukacija privrednika, a možda i da ih država, za njihovo dobro, propisima natera da posluju elektronski - smatra Bojović.

 

SVM - E faktura štedi vreme i novac

 

U IT firmi SVM kažu za “24 sata” da će preći na plaćanje e-fakturom, jer štedi vreme i novac.

 

- Izvozimo softver, pa nam je važno da što pre pređemo na elektronske fakture, jer će nam to sigurno olakšati poslovanje sa kupcima u inostranstvu. Podržavamo potpuni prelazak na elektronsko poslovanje. Mi smo među prvima izvadili i digitalne sertifikate Pošte za elektronsko poslovanje - kažu u firmi SVM.

 

Primer uštede


- 5 do 10 faktura dnevno pošalju prosečna mala i srednja preduzeća

- sat vremena potroši njihov radnik za njihovu pripremu i odlazak u poštu radi slanja

- ako dnevno šalju samo 5 faktura, to je oko 100 mesečno, odnosno 1.200 faktura godišnje

- 50 dinara košta poštarina po fakturi, što je samo za to ušteda od 60.000 dinara godišnje

- ako radnik ne bude trošio sat vremena na poštu, to će uz prosečan radni sat od 300 dinara doneti uštedu od 300.000 dinara godišnje

- jedan memorandum na kome firma pravi fakturu košta 4,5 dinara

- brendirana koverta u koju se faktura pakuje košta 12,5 dinara

- 20.000 dinara je godišnji trošak za memorandum i koverte

- oko pola miliona dinara je godišnja ušteda pri plaćanju računa elektronskom fakturom

 

Slovenci već koriste poslovni program za elektronsko plaćanje

 

U slovenačkoj firmi “Elektro Maribor” već duže vreme koriste e-fakture, jer su im klijenti to tražili.

 

- E-faktura je ulaganje u budućnost, mi smo to uveli pre nekoliko godina jer su nam korisnici tražili. Tako smo povećali konkurentnost, a treba uzeti u obzir i da nam je skraćeno vreme isporuke. Nema više ni papira, štampanja - kaže za “24 sata” Mitja Prešern, pomoćnik direktora u toj firmi.

 

Mogućnost koripšćenja e-faktura u Srbiji su otvorile kompanije "Halkom" i "Aseko", a rešenje je, kako kažu, dostupno svima koji imaju pristup internetu i mobilnom telefonu. E-faktura omogućava korisnicima da kroz postojeći e-bank kanal razmene elektronska dokumenta sa poslovnim partnerima, klijentima ili kupcima. Takođe, klijenti mogu i da automatizuju poslovanje uvozom ili izvozom elektronskih dokumenata kroz ovaj kanal, ali i da ih jednostavnije arhiviraju.

 

Tekst je u potpunosti preuzet iz lista "24 sata".

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.