Rok za prijavu imovine vrednije od 350.000 evra produžen do jula

Rok za prijavu imovine vrednije od 350.000 evra produžen je do kraja juna, saopštila jue poreska uprava, a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”. To praktično znači da bogataši u Srbiji, koji to dosad nisu uradili, imaju na raspolaganju još oko meseca da prijave imovinu. Unakrsna provera prihoda i imovine počinje tek od jula.

 

Knjigovodstvene agencije će imati posla s poreskim prijavama do jula

 

Građani koji nisu predali informativne prijave Poreskoj upravi još imaju vremena, a ukoliko se ne snalaze najbolje mogu da računaju na pomoć stručnjaka portal Knjigovodstveneusluge.rs. Naime, kako stoji u saopštenju te institucije u koje su Knjigovodstveneusluge.rs imale uvid, Ministarstvo finansija i privrede prihvatilo je predlog Poreske uprave da se produži rok za prijavu imovine građana veću od 35 miliona dinara do 30. juna 2013. godine.

 

Rok je, kako je navedeno, produžen kako bi građani imali više vremena da prijave svu imovinu .Poreska uprava je do 26.03.2013. godine, primila 365 informativnih poreskih prijava građana čija imovina premašuje 35 miliona dinara.

 

Predložene i kazne za prekoračenje roka

 

- Poreska uprava je predložila Ministarstvu finansija i privrede promenu Pravilnika o informativnoj poreskoj prijavi, koja osim poduženja roka, sadrži i odredbu da se vrednost pojedinačne pokretne imovine koja je predmet prijavljivanja sa 100.000 dinara podigne na 550.000 dinara – saopštila je PU.

 

Takođe, predložena je i izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj adminitraciji, kojom bi se ako se u narednom periodu uvela odredba da svako ko ne prijavi imovinu u određenom roku, plati kaznu od tri odsto vrednosti celokupne imovine.

 

Kontrola prihoda i imovine kreće od jula

 

Poreznici će, umesto od 1. aprila, od 1. jula krenuti u unakrsnu kontrolu prihoda i imovine. Proveravaće se kolika je vrednost imovine tih građana, a koliki su im prijavljeni prihodi. Ukoliko se ti iznosi ne poklapaju, pa se pokaže kako je imovina vrednija od prihoda, ti građani će morati da plate porez na razliku od 20 odsto - objašnjavaju Knjigovodstvene usluge.rs.

 

Poreska uprava će, prilikom kontrole, koristiti podatke svih relevantnih državnih institucija, poput baze Agencije za privredne registre, Centralnog registra komisije za hartije od vrednosti, Republičkog geodetskog zavoda, MUP-a... Uprava, međutim, neće kontrolisati na koji način je neko stekao imovinu. To će, kako su izjavljivali, kontrolisati druge nadležne institucije.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.