Porez na dohodak prijavilo 18.912 građana

Gotovo 19.000 građana u Srbiji prima platu veću od 1.600 evra. Kako pišu mediji, a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” građani koji su u 2012. godini zaradili više od dva miliona dinara, u obavezi su da Poreskoj upravi podnesu prijave poreza na dohodak, a to je do isteka roka 15. marta, učinilo njih tačno 18.912.

 

"SVM Ujedinjena poslovna rešenja" otkrivaju ko u Srbiji najviše zarađuje

 

Obavezu da prijave ovakav porez imaju oni građani koji zarađuju mesečno više od tri prosečne plate, odnosno više od 172.000 dinara. Rekorderi po visini plata, koji su u obavezi da na tolike zarade plate i , ne moraju da otkrivaju javnosti gotovo nijedan lični podatak, osim zanimanja i mesta iz kojeg dolaze. Tako je Poreska uprava mogla da otkrije da je rekorder po godišnjoj zaradi u prošloj godini bio ekonomista iz Beograda, koji jeza godinu dana zaradio 180 miliona dinara.

 

Na drugoj poziciji se našao takođe ekonomista, ali iz Novog Sada, koji je prošle godine zaradio više od 164 miliona dinara. Na listi najbolje plaćenih u zemlji, na prvih pet mesta plasirani su građani koji su u 2012. ostvarili dohodak u rasponu od 80 do 180 miliona dinara, pokazuju podaci Poreske uprave.

 

Rekorderi po visini plate po zanimanju su mahom diplomirani ekonomista i pravnici, menadžeri i direktori. Kako navode u Upravi, a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, poreske prijave se još obrađuju, a detaljniji podaci će biti dostupni narednih dana.

 

Najviše poreskih prijava stiglo je iz regionalnog centra Beograd - 13.482, a sledi Novi Sad sa 3.364 građana koji su prešli granicu mesečnih prihoda i u obavezi su da prijave porez na dohodak. U regionu okoKragujevca takvih je 981, Niša 1.027, a u delu oko Prištine – 58.

 

Obratite nam se ako su vam potrebne knjigovodstvene usluge

 

Knjigovodstveneusluge.rs pružaju konsultantske usluge onima koji imaju dileme vezano za oporezivanje. U ovom konkretnom slučaju, svi koji su do 15. marta prijavili porez na dohodak jer su im prihodi u prošloj godini premašili dva miliona dinara, moraće da odvoje jedan deo i na ime poreza. Tako će oni koji su godišnje prihodovali do 4,1 milion dinara, biti oporezovani po stopi od 10 odsto, dok će se za one s većim prihodima primenjivati poreska stopa od 15 odsto.

 

Tolike godišnje prihode proteklih godina je u proseku prijavljivalo oko 20.000 građane. Ove godine takve prijave sum ogle da se šalju i elektronski, iako malo njih zaista koristi tu mogućnost.

 

Inače, po osnovu ovih poreza, u 2012. se u državnu kasu slilo oko tri milijarde dinara. Građani koji godišnje zarade više od dva miliona dinara, a nisu prijavili prihod, rizikuju da budu kažnjeni sumom do 50.000 dinara.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.