Plate preko 1.700 evra prima više od 18.000 ljudi

Broj građana koji zarađuju preko 172.000 dinara mesečno, kreće se oko 18.000 pokazali su preliminarni podaci Poreske uprave, a prenose vam „SVM Ujedinjena poslovna rešenja“. Toliko ih je, naime, prijavilo porez na dohodak, ako se saberu i tek razvrstane prijave koje su pristigle poštom. Sutra na našem sajtu, pročitajte preciznije podatke Poreske uprave.

 

„SVM Ujedinjena poslovna rešenja otkrivaju“ : najveća plata u Srbiji 180 miliona dinara

 

Oko 18.000 ljudi u Srbiji su tokom 2012. godine zaradili više od tri prosečne plate, odnosno, više od dva miliona dinara. Rok za prijavu poreza na dohodak istekao je 15. marta. Tolike mesečne prihode, dosad je u proseku prijavljivalo oko 20.000 građana godišnje.

 

Zakon dopušta obveznicima da prilikom prijave Poreskoj upravi prećute čime se bave, ali moraju da navedu mesto u kome žive. Tako je prošle godine najviše zaradio, i to više od 180 miliona dinara, ekonomista iz Beograda, a drugo mesto pripalo je ekonomisti iz Novog Sada koji je zaradio više od 164 miliona dinara.

 

Oni koji su godišnje prihodovali do 4,1 milion dinara, biće oporezovani po stopi od 10 odsto, dok će se za one s većim prihodima primenjivati poreska stopa od 15 odsto. Po osnovu ovih poreza, u 2012. se u državnu kasu slilo oko tri milijarde dinara. Građani koji godišnje zarade više od dva miliona dinara, a ipak nisu prijavili prihod Poreskoj upravi, rizikuju da budu kažnjeni sumom do 50.000 dinara.

 

Knjigovodstvene agencije pomažu da elektronski prijavite porez

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, kao firma koja brine o potrebama svojih klijenata, podseća vas da je Poreska uprava Republike Srbije saopštila da će, sredinom sledeće godine, svi poreski obveznici biti u zakonskoj obavezi da poreske prijave podnose elektronskim putem. Oni koji žele i sada mogu da podnesu prijave na ovaj način.

 

Uvođenje elektronskog načina podnošenja poreskih prijava je izuzetno značajno s obzirom na to da su prednosti korišćenja elektronskih servisa za podnošenje poreskih prijava višestruke, a ogledaju se u uštedi vremena, novca i resursa, piše u saopštenju Poreske uprave, u koje su “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” imala uvid.

 

Od 2014. porezi se prijavljuju samo elektronski, Knjigovodstveneusluge .rs su tu da pomonu

 

Sredinom iduće godine, kako je navedeno. elektronsko podnošenje poreskih prijava biće zakonska obaveza za sve poreske obveznike. Umesto šest miliona papirnih obrazaca, od čega 650 hiljada prijava za PDV, koliko godišnje pristigne u Upravu, poreske prijave podnosiće se isključivo elektronski. Ova mera doneće uštedu od 10 miliona evra godišnje, piše u saopštenju.

 

Poreska uprava Republike Srbije omogućila svima da, već sada mogu da podnose poreske prijave elektronskim putem. Na taj način se mogu podnositi PDV prijave, pojedinačna poreska prijava i informativna poreska prijava. Ako imate bilo kakav problem ili nedoumice oko elektronske prijave poreza, možete se za pomoć obratiti portalu Knjigovodstveneusluge.rs. Rado ćemo vam izaći u susret.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.