Od 2013. kreće kontrola prihoda i imovine građana

09.12.2012

Unakrsnu procenu prihoda i imovine građana Poreska uprava će započeti već početkom 2013, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” kao knjigovodstvena agencija koja vodi računa o prihodima građana, savetuje da proverite da li su vam prihodi usklađeni s vrednošću imovine, jer ako nisu moraćete da platite porez na tu razliku, a neće izostati ni prijave.

 

Porez na "razliku" 20 odsto

 

Građani koji imaju vredniju imovinu nego što su im prihodi, na razliku će morati da plate porez od 20 odsto. Ni to nije sve, jer će Poreska uprava to prijaviti, pa se može desiti da tim građanima na adresu stigne “čestitka” u vidu krivične ili prekršajne prijave.

 

Prvi na meti stečajni upravnici

 

Cilj je da se ovom kontrolom oporezuju oni najbogatiji među nama. Ministarstvo finansija će uskoro da odredi po kojim kriterijumima će se to raditi i za koji će se period za koji će biti upoređivana imovina. “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” vas podsećaju da će birvi na listi za kontrolu biti stečajni upravnici, pa tek onda na red dolaze i građani. Upravnici su se prvi našli na meti ministarstva, jer se za mnoge od njih tvrdi da su primili visoke naknade, a slučajeve vode sporo i neefikasno. Zasad se pretpostavlja da će se granica postaviti na 300.000 evra, a sve nekretnine, gotovina, i druga bitna imovina moraće da se prijave Poreskoj upravi.

 

Uskoro sve spremno za kontrolu

 

Unakrsna procena imovine dosad nije mogla da se sprovodi jer nije usvojen set odluka na Vladi koji bi to omogućio. Iz ministarstva su najavili da će do početka sledeće godine sve biti spremno. Kada ministarstvo finansija odredi sve kriterijume, “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” će vas na vreme obavestiti o svim promenama i kriterijumima na osnovu kojih će se odlučivati ko je bogat.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.