Od 1. marta se primenjuju nove registracione prijave prilikom osnivanja privrednih subjekata

10.03.2016

Agencija za privredne registre (APR) je obavestila sve korisnike da se od 1. marta 2016. godine počinje sa primenom novog Pravilnika o dodeli poreskog identifikacionog broja pravnim licima, preduzetnicima i ostalim subjektima koji se nalaze u nadležnosti agencije.

 

Novi Pravilnik će omogućiti da se prilikom registracije privrednih subjekata, prijava za evidentiranje u sistem PDV-a, kao i zahtev za paušalno oporezivanje predaju na istom obrascu, čime je u potpunosti zaživeo jednošalterski sistem registracije privrednih subjekata. Na taj način, korisnici će biti oslobođeni dodatne dokumentacije koju su ranije morali da dostavljaju Poreskoj upravi nakon osnivanja.

 

 

Deo jedinstvene registracione prijave koji je predviđen za prijavu PDV-a, sadrži polja za procenu ukupnog prometa u narednih 12 meseci, uz raspored prometa prema šiframa delatnosti koju obveznik planira da obavlja.

 

Zahtev za paušalno oporezivanje, koji se takođe nalazi u jedinstvenoj registracionoj prijavi, ne sadrži dodatne podatke, već samo opisnu izjavu preduzetnika koji predaje zahtev da bi vođenje poslovnih knjiga negativno uticalo na obavljanje delatnosti.

 

Preduzetnici su saglasni da je ovo korak u pravom smeru i da označava nastavak implementacije e-uprave kod nas. Cilj e-uprave je unapređenje pružanja usluge građanima i smanjenje administrativnih procedura kojima se značajno štedi vreme.

 

Kao predstavnik uspešnih preduzetnika na ovim prostorima, i SVM deli mišljenje po pitanju značaja koji e-uprava ima za ubrzanje poslovanja je nemerljiv. Svojim sloganom SVM – Ujedinjena poslovna rešenja, svoje poslovanje temelji na postulatima modernog integrisanog knjigovodstva. Naime, SVM se od svog nastanka, već devetu godinu zalaže za korišćenje IT tehnologija u obavljanju svojih delatnosti: kako za elektronsku dokumentaciju u razmeni sa svojim klijentima, tako i za pojednostavljivanje protoka dokumentacije zasnovanu razvojem informacionih tehnologija i u e-upravi. Dokaz tome je i da je ovo već četvrta godina kako agencija šalje elektronske fakture potpisane digitalnim elektronskim potpisom, a i to da je među prvima počela da koristi internet platforme ePorezi i CROSO u svojem poslovanju.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.