Obračun i plaćanje PDV - a po novom Zakonu od 01.01.2013

Šta donosi novi Zakon o PDV-u?

 

Od prvog januara stupa na snagu novi Zakon o PDV - u po kome ce se od sada vršiti obračun i plaćanje PDV - a. Najvažnija promena je da će mala i srednja preduzeća porez plaćati po naplaćenoj, a ne po izdatoj fakturi kao što je to do sada bio slučaj. Građani kojima je potreban savet vezano za nove poreske obaveze, mogu da računaju na firmu „SVM Ujedinjena poslovna rešenja“ koja, između ostalog, pruža i takve usluge.

 

Obračun i plaćanje PDV - a po naplati potraživanja

 

Naplata PDV - a po naplati potraživanja najznačajnija je, i najduže očekivana promena u novom poreskom zakonu. Mnoge firme su zbog naplate po fakturi, imale manje novca na raspolaganju za tekuće obaveze, a na kraju su i izlazile iz posla. Poznato je i da se u Srbiji mesecima čeka na naplatu potraživanja, a PDV je morao da se plati odmah – objašnjavaju „SVM Ujedinjena poslovna rešenja“.

 

Na koga se promene odnose?

 

Po novom zakonu, male i srednje firme koje imaju godišnji promet manji od osam miliona dinara i dalje se oporezuju kad fakturišu robu. One moraju da obaveste poresku upravu u roku od pet dana o svim promenama iz prijave koje mogu da budu bitne za novi obracun i plaćanje PDV-a. Minstar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je i da će različito će biti oporezivani sajdžije i avdokati, srazmerno ekonomskoj snazi.

 

Duži rok za podnošenje prijava

 

Rokovi za podnošenje poreskih prijava produženi su s 10 na 15 dana, za firme koje plaćaju porez mesečno, dok je za one koje to rade na tri meseca rok produžen na 20 dana. Produžen je i rok za reprogramiranje poreskih dugova s dosadašnjih godinu dana, na dve godine. Uz poresku prijavu sada samo mora da se dostavi i obaveštenje o licu koje više nije u sistemu PDV-a, a koje je u poslednjih godinu dana imalo promet veći od million dinara.

 

Šta se još menja od 1. januara?

 

Porez koji roditelji plate na bebi opremu biće vraćan od 1 januara , svim roditeljima koji zarađuju manje od 80.000 dinara. Od 1. januara, predviđeno je i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto, pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika. Postoje izmene i u građevinarstvu, gde će PDV od Nove godine plaćati investitor, a ne izvođač radova kao što se dosad radilo. Prema Dinkićevim rečima, uvešće se i oporezivanje transakcija u "poreske rajeve". Uvešće porez po odbitku za transfere u poreske rajeve i ta poreska stopa će najverovatnih iznositi 30 odsto.

 

PDV povećan u oktobru na 20 odsto

 

Neke izmene su već stupile na snagu 1. oktobra, poput povećanja stope PDV sa 18 na 20 odsto, dok se posebna stopa PDV-a na osnovne namirnice, računare i knjige nije menjala i iznosi osam odsto.

 

„SVM Ujedinjena poslovna rešenja“ testiraju softver za evidenciju PDV-a

 

„SVM Ujedinjena poslovna rešenja“ trenutno je u procesu testiranja izmena na softveru vezanim za promenjen način evidencije PDV-a kroz svoj poslovni sistem i program za knjigovodstvo „SVM Syntegra“.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.