Da li je moguće da otvorim d.o.o. online?

14.04.2020

Iskoristi priliku na olakšice za zapošljavanje kvalifikovanih novozaposlenih lica, uprkos vanrednom stanju!

 

Svega nekoliko koraka vas deli od otvaranja DOO i korišćenja olakšica za zapošljavanje, čak i za vreme vanrednog stanja.

 

Samo uvođenje vanrednog stanja zbog suzbijanja korona virusa, uticala je negativno na ekonomiju naše zemlje. Međutim, paket ekonomskih mera nije posebno uzeo u obzir rok do kojeg veliki do preduzetnika (uglavnom paušalaca, ali i ostalih vrsta preduzetnika) mora da se preseli iz preduzetničkih voda i da se zaposle u nekom d.o.o. da bi ostvarili ranije definisane olakšice za kvalifikovana novozaposlena lica koja su stupila na snagu 01.01.2020. godine.

 

U daljem tekstu ćemo vam bolje objasniti kako možete da otvorite online DOO i to na vreme tj. do zakonom propisanog roka.

 

Ne čekajte, iskoristite olakšice za zapošljavanje, jer rok je prvobitno bio ograničen datumom 30.04.2020.godine, ali je Vlada republike Srbije posebnom Uredbom taj rok pomerila na dan koji nastupa 60 dana od ukidanja vanrednog stanja. 

 

Požurite! Država nas je "častila" i u poslednjem momentu je sa roka 30.04. za preduzetnike (i knjigaše i paušalce) pomerila na datum koji je 60 dana nakon dana ukidanja vanrednog stanja. Ipak, kraj vanrednom stanju je blizu, a i ta 2 meseca će brzo proći. Sad je šansa da na vreme i polako i sigurno uradite ceo posao. Pročitajte tekst do kraja i krenite na vreme :) !.

 

Od početka 2020. godine na snazi je nov tip olakšica po osnovu zapošljavanja. U pitanju su lica koja tokom cele 2019.godine nisu bila ni jedan dan u radnom odnosu i smatraju se “ kvalifikovanim novozaposlenim licima”. Kvalifikovano novozaposlenim licima smatraju se: nezaposleni, studenti, osnivači, lica koja su bila angažovana po osnovu nekog drugog ugovora a da nije ugovor o radu. Posebnu grupu čine preduzetnici. Jedino ograničenje za njih je to što je rok za ostvarivanje prava na olakšice do 60 dana od dana kad bude ukinuto vanredno stanja.

 

online doo

 

Da li je moguće da se otvori DOO online, još tokom vanrednog stanja?

 

Da moguće je. Otvaranje DOO nikad do sad nije bilo lakše a sve to možete da učinite iz udobnosti vašeg doma. Sve to možete da odradite u nekoliko jednostavnih koraka, koje ćemo vam ukratko objasniti.

 

Korak 1:

 

Potrebno je da imate kvalifikovani elektronski sertifikat na ličnoj karti, ukoliko isti nemate, zahtev možete podneti online Privrednoj komori Srbije, putem njihovog portala eUsluge PKS. Potrebno je nekoliko dana da se sertifikat generiše i onda ga na žalost morate preuzeti lično na nekoj od adresa Privredne komore Srbije.

 

Korak 2:

 

Zatim potrebno je da izvršite elektronsku registraciju d.o.o, putem portala Agencije za privredne registre. Na stranici APR-a, odeljak eRegistracija pronaći ćete sve neophodne informacije vezane za registrovanje vašeg društva. Važno je da znate da se može osnovati i jednočlano i višečlano društvo i da u slučaju e-registracije na APR-u vam ne treba overa kod notara, što je jedan važan papir manje (i trošak od 720 dinara manje). Takođe, ako ne želite da uplatite odmah osnivački ulog, možete proći i bez papira koji se zove Potvrda banke o uplaćenom osnivačkom ulogu. Međutim, obzirom na to da je osnivanje vrlo “pipavo” i da APR službenici vraćaju za svako pogrešno slovce na prijavi ili na osnivačkom aktu, preporuka je da posao osnivanja obave pravnik ili knjigovodstvena agencija.

 

Korak 3:

 

Posle uspešne registracije d.o.o, na elektronsku poštu treba da vam stigne rešenje o registraciji. Zatim je potrebno da se kao osnivač prijavite u radni odnos. Rok za prijavu iznosi 8 dana od dana dobijanja rešenja o registraciji d.o.o. Ovo se radi preko CROSO platforme. Ako hoćete da ostvarite olakšice kao preduzetnik koji se zapošljava u svom ili tuđem d.o.o., morate se prijaviti u radni odnos do 30.04.2020. godine. Zato treba požuriti sa procedurom otvaranja! Samu prijavu u radni odnos novoosnovanog d.o.o najbolje bi bilo da odradi specijalizovana knjigovodstvena agencija koja je upućena u online knjigovodstvo. Najvažniji korak za svakog ko prvi put registruje preduzeće na ovaj način jeste izbor pouzdane i stručne knjigovodstvene agencije, kojoj je bliska IT tehnologija i koja će na najbolji mogući način uspeti da unapredi vaše poslovanje. Više o uslugama knjigovodstvene agencije saznajte ovde.

 

Korak 4:

 

Posle podnošenja online prijave u radni odnos potrebno je da otvorite račun u banci. To može da bude komplikovano za vreme vanrednog stanja jer postoje banke koje nisu prilagodile poslovanje ovom načinu otvaranja računa, pa računajte da biste možda morali lično da odete u njihovu ekspozituru radi potpisivanja ugovora. Ova procedura zavisi od banke, ali možete pokušati da kontaktirate banku u kojoj nameravate da otvorite tekući račun i predočite im da vam svu neophodnu dokumentaciju za otvaranje tekućeg računa pošalju na adresu elektronske pošte, a vi ćete im uz molbu poslati skenirane ugovore ili potpisane digitalnim sertifikatom (ako to procedure banke dozvoljavaju uz napomenu da ćete originale dokumenata nakon završetka vanrednog stanja naknadno dostaviti.

 

Korak 5:

 

Nakon otvaranja d.o.o, ostale obaveze koje imate su:

 

  • Upis u evidenciju stvarnih vlasnika. Rok je 15 dana od dana osnivanja.
  • Takođe, podnošenje akontacione poreske prijave za porez na dobit-rok je 15 dana od dana registracije d.o.o. Za oba koraka vam je opet potreban elektronski sertifikat.

 

Uvek možete da se obratite proverenoj knjigovodstvenoj agenciji koja će vam u ovoj teškoj situaciji (a i u svakoj drugoj) pružiti svoju profesionalnu podršku u pogledu savladavanja svih gore pobrojanih stavki.

Komentari (20)

Nemanja on 22.04.2020 10:17

Postovani
Moze li se otvoriti d.o.o iz radnog odnosa.
Za tu d.o.o radnju nebih imao odmah prometa.
Dali postoji mogucnost da nemam nekakve velike troskove jer platu nebih tu dobijao i doprinose bi mi placala firma gde vec radim.
Takodje nebih imao ni zaposlene u tom d.o.o firmici.
Dali postoji model da mesecno odrzavanje te firme ne bude preveliko sobzirom da nebih imao prihode ni promet odmah.

hvala

Odgovori

Admin sajta on 24.04.2020 05:10

@Nemanja,
Može se otvoriti d.o.o. iz radnog odnosa. Postoji mogućnost da nemate velike troškove.

Mesečni troškovi su:
1. Akontacija poreza na dobit (nije obavezna, ali preporuka da bude bar 1000 dinara mesečno)
2. Neko će morati da bude direktor u toj firmi. Za njega su mesečni troškovi poreza i doprinosa od 1 dinar (ako je sklopljen ugovor sa direktorom koji neće biti zaposlen). Poreska uprava ovakav ugovor može smatrati izbegavanjem plaćanja poreza, pa je potrebno detaljnije savetovanje šta je tu pametno uraditi. Postoje i druge forme direktora koje su skuplje.
3. Ako postoji ugovor o zakupu poslovnog prostora, onda i tu treba očekivati trošak od 5000 dinara na više.
4. Mogući su i režijski troškovi (okvirno 3000 - 20000 dinara), u zavisnosti šta je sve ušlo u njih.

Milan on 24.04.2020 21:14

zdravo koliko bi me kostalo da otvorite d.o.o. (auto-skola) je u pitanju znaci samo otvaranje firme (d.o.o.) i prijavljivanje mene kao vlasnika (direktora) za pocetak znaci dase dobije resenje i ostalo sve sto je potrebno,hvala.

Odgovori

Admin sajta on 25.04.2020 05:31

@Milan,
Nemamo običaj da o cenama govorimo javno, ali sad pravimo izuzetak !
Obzirom da ste prvi koji je tražio ovu uslugu na našem članku koji promovišemo, častimo uslugom osnivanja, tj. moraćemo ipak da napravimo račun na 1 dinar.
Jedina obaveza je da sa nama sklopite ugovor o knjigovodstvenim uslugama na 12 meseci. Čak iako nemate posla, moraće da se obračunava bar jedna naknada, da se preda porez na dobit i da se plaća akontacija svaki mesec, dakle nema puno posla, ali ipak ima nešto, i oko cene možemo da se dogovorimo.

Neda Milovanovic on 26.04.2020 10:10

Pozdrav,ako sam osnivač udruženja,da li mogu biti osnivač d.o.o potpuno odvojenog od udruženja, sa drugim PIB brojem i da li biste to Vi mogli da mi odradite u ovom kratkom roku,s tim sto u prvo vreme ne bi nista radila pa stoga me zanima i da li postoji način da me sve to ne kosta previse u narednih par meseci?Hvala unapred

Odgovori

Admin sajta on 26.04.2020 11:38

@Neda Milovanović,
Možete pravno biti i osnivač udruženja i osnivač d.o.o. sa drugim PIB-om.
Možemo da uradimo u kratkom roku, a koliko će da vas košta zavisi od još pitanja koja imamo za vas. Molimo stoga da nas kontaktirate na mejl office@svmresenja.com što pre, ako je važno da se nešto uradi do 30.04.2020. godine.

Ahmed Konicanin on 28.04.2020 23:34

Postovani
Mene interesuje otvaranje firme da iskoristim povoljnosti koje imate do 30.04. Ja zavrsavam srednju skolu a otac ima aparmane na par mesta za izdavanje i zeli da meni prepusti obavezu oko izdavanja istih. Mozete li mi pojasniti vishe oko ovog registrovanja Doo i troskova svega. Normalno ako bude sve u redu i cena da je prihvatljiva onda bih sam Vama potpisao ugovor na 12 meseci. Hvala Vam

Odgovori

Admin sajta on 03.05.2020 10:19

@Ahmed Konicanic,
Naravno da možemo da vam objasnimo sve što vas interesuje. Zbog vaše privatnosti, predlažemo da komunikaciju nastavimo van ovih komentara.

Zoran on 17.05.2020 22:33

Da li je moguce otvaranje doo na moje ime ako imam duga poreza kao preduzetnik, ali je preduzetnicka radnja zatvorena odavno, pre 5 godina. Porez je malo veci.
Hvala

Odgovori

Admin sajta on 23.05.2020 06:41

@Zoran,
Moguće je otvaranje d.o.o. na vaše ime.
Međutim, poreska uprava bi vam verovatno oduzela PIB dok se ne izmire sva dugovanja na vaše ime, znači, ne biste mogli da radite.

Maja on 27.05.2020 15:04

Potrebna mi je pomoć oko porodiljskog bolovanja.

Preduzetnica sam i u avgustu mi je termin trećeg porođaja. Kako mogu da ostvarim bolovanje kada sam jedina zaposlena?

Da li mogu biti zaposlena kod supruga u firmi (on bi tek otvorio firmu na svoje ime) i da svoju stavim u mirovanje, a na bolovanje odem iz radnog odnosa, kao radnica u suprugovoj firmi? Hvala unapred.

Odgovori

Admin sajta on 01.06.2020 11:17

@Maja,
Možete i jedno i drugo.
1) Možete ostati preduzetnik, privremeno zamrznuti preduzetničku agenciju i ostvariti pravo na porodiljsko odsustvo kao preduzetnik
2) Možete zamrznuti preduzetničku agenciju i zaposliti se u firmi koju će otvoriti suprug, pa onda u nekom trenutku otvorili porodiljsko bolovanje kao zaposlena u firmi svog supruga.

Maja on 05.06.2020 10:19

Poštovani, ako bih otišla na porodiljsko bolovanje kao preduzetnik, a sebi sam od 2017.isplaćivala ličnu zaradu, neto 40.000 rad. Da li primam na bolovanju taj iznos ili se on deli sa 1,5 koeficijentom. Hvala.

Odgovori

Admin sajta on 15.06.2020 00:20

@Maja,
Tokom porodiljskog odstutsva, deli se sa 1.5 koeficijentom.

Spasic Dalibor on 22.09.2020 20:08

Dobro vece,zanima me dili postoji moguvnost otvaranja d.o.o bez mog prisustva posto trenutno nisam u Srbiji. Hvala

Odgovori

Admin sajta on 23.09.2020 11:43

@Spasic Dalibor,
Postoji mogućnost, ako posedujete digitalni elektronski sertifikat kojim ćete potpisati osnivački akt i zahtev za otvaranjem d.o.o.

Postoji i druga mogućnost, a to je da za to ovlastite drugo lice iz republike Srbije, ali za to treba overiti punomoćje kod notara odnosno opet dati punomoćje digitalnim sertifikatom.

Aleksandar Jovanović on 04.12.2020 13:42

Poštovani, ako želim da osnujem DOO sa stranim državljaninom, da li je neophodno da obojica budemo u Srbiji?
Ja takođe živim u inostranstvu, mada je meni bliže da dođem nego mom suosnivaču.

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:06

@Aleksandar Jovanović
Odgovor na vaše pitanje je Da, može se osnovati doo bez fizičkog prisustva jednog ili oba osnivača. Uslovi su: 1. da Osnivački akt bude overen kod notara u jednoj državi ili u državi vašeg suvlasnika ili u državi u kojoj vi imate boravište sa prevodom na srpski jezik. 2. Da obezbedite ovlašćenje, overeno kod notara i prevedeno na srpski jezik, za osobu iz agencije ili za advokata koji će vršiti registraciju preduzeća. Obzirom da ovo kompleksna tem za detaljnije informacije preporučujemo vam da nam se obratite mailom koji ćete naći na našem sajtu u Kontaktima.

Sonja on 14.03.2021 14:33

Postovani,
da li je moguce osnovati firmu u Srbiji ako vec 5 godina ne zivim u istoj?I dalje sam srpski drzavljanin sa prebivalistem u drugoj drzavi.
Pozdrav

Odgovori

Admin sajta on 17.03.2021 06:07

@Sonja,
Da, možete registrovati firmu u Srbiji iako živite u inostranstvu.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.